4 redenen om minder vlees te eten

Blog 4 redenen om minder vlees te eten

Beter voor je gezondheid én beter voor het milieu: minder vlees eten. Als je kiest voor minder vlees en meer voor noten, eieren en peulvruchten, verminder je het risico op verschillende ziekten. Ook leidt minder vlees tot minder uitstootgassen, wat dus beter is voor het milieu. Hieronder lees jij 5 redenen waarom je zou verminderen met het eten van vlees.

1 Het milieu

Het werd net al benoemd, maar door de productie van vlees – en dan met name rood vlees van varkens en koeien – worden er veel CO2-gassen uitgestoten. Dit komt omdat deze dieren veel voedsel nodig hebben om te kunnen groeien, en voor dat voer is weer een grote hoeveelheid land en water nodig. Er komt dus bij het produceren van vlees veel bij kijken. Dit is erg belastend voor het milieu en dit draagt bij aan de opwarming van de aarde. Dit leidt weer tot smeltende ijsbergen en een stijgende zeespiegel. 

2 De dieren

Dieren worden gelukkiger als zij lekker de hele dag kunnen grazen, in plaats van klaar gemaakt te worden voor de slacht. Helaas zijn tegenwoordig de omstandigheden in de vee-industrie nog steeds slecht. Dieren worden vaak gezien als producten. Net zoals de mensen hebben dieren gevoelens. Als je kiest voor minder vlees, leiden de dieren hier ook minder onder.

3 Voor jezelf

Vlees is eigenlijk helemaal niet zo gezond en dan met name rood vlees. Hier zit veel verzadigd vet in, wat bijvoorbeeld kan leiden tot hart- en vaatziekten. Als je kiest voor groenten, fruit en volkoren producten heb je ook minder kans op een verhoogd cholesterolgehalte. Als je dit gevarieerd eten samen met soja, noten en vleesvervangers heb je een gezond voedingspatroon. 

4 De medemens

Je zult het niet denken, maar minder vlees eten is ook beter voor de medemens. Door de aarde-opwarming zijn er bijvoorbeeld in Afrika veel droge gebieden wat onbewoonbaar wordt. Over enkele jaren kan dit ervoor zorgen dat mensen deze gebieden moeten verlaten en misschien zelfs hun land. Als er minder vlees wordt geproduceerd, worden er ook minder gassen uitgestoten wat leidt tot een minder snelle opwarming van de aarde.

Recente berichten